Frijstipers (vrijwilligers) actief in De Fryske Marren voor LF 2018

22-11-2018


Een deel van de vrijwilligers bij Colourfield Performance.

In gemeente De Fryske Marren deden 40 evenementen, voorstellingen en theaterproducties mee aan LF 2018. Vanuit het Frijstiper project zijn 22 deelnemers met verschillende achtergronden ingezet tijdens deze evenementen en projecten. Het Frijstiper project is een initiatief van LF 2018 en stichting Wellzo Leeuwarden. Miks welzijn voerde het project uit in De Fryske Marren.

Actief deelnemen als vrijwilliger
Met het Frijstiperproject kunnen inwoners met een uitkering als vrijwilliger deelnemen aan de projecten en evenementen van LF 2018. Alle deelnemers kregen training(en) en werden bemiddeld naar diverse evenementen in de provincie. In gemeente De Fryske Marren assisteerden de deelnemers bij Colorfield Performance in Sloten, hielpen mee het verkeer in goede banen te leiden bij de opening van SpektakelTsjûkemar en serveerden daar hapjes en drankjes. Bij Rock Opera Tommy in Park Heremastate in Joure werkten tien deelnemers mee aan de opbouw, als gastvrouw, als publieksbegeleiders en in de beveiliging.

Zinvolle contacten en nieuwe mensen leren kennen
“Voor een aantal Frijstipers leverde dit zinvolle contacten op”, vertelt Karin Nijdam, coördinator voor het project in De Fryske Marren. Voor Richard bijvoorbeeld. “Ik heb Richard in contact gebracht met de organisatie van Rock Opera Tommy, waar hij de voorbereidingen en de vrijwilligers fotografeerde. Tijdens de try-out maakte Richard zulke prachtige foto’s dat ze gepubliceerd zijn door Omrop Fryslân.” Dit leverde veel reacties op. “Wie weet kan Richard van zijn hobby nog zijn werk maken!”

Met de bus van Joure naar Sloten
Ook Hans van Maurik deed verschillende contacten op. Hij ging dagelijks met de bus van Joure naar Sloten om te helpen bij The Colorfield Performance. “Behalve op zondag, want dan reden er geen bussen”, zegt Hans lachend. Hij assisteerde de organisator van het project, Dirk Hakze, met hand- en spandiensten. De voormalig timmerman hielp mee om alle schilderijen op ooghoogte te zetten. “Ook zorgde ik ervoor dat schilders hun materialen kregen en dat ze in de hitte konden schilderen onder een tentdoek. Machtig mooi was het!” Bij het einde van het project hielp Hans met het afbreken van alle panelen. Hij heeft ook een uitnodiging gekregen om te helpen bij een volgend project. “Dat is aan de andere kant van het land, dat wordt ‘m denk ik niet. Ik blijf in Friesland!”, aldus Hans.

Terug naar de homepage